28 Nisan 2014 Pazartesi

Oxobozunur Katkı Gerçekleri - Reverte

Reverte katkıları Migros ve Carrefour gibi birçok
büyük firmaların poşetlerinde kullanılıyor.
Türkiye'de biyobozunurluk kavramı yaklaşık son 5 seneden beri gündemde. Fakat bu gündem malesef bazı çarpıtılmış gerçekler ile sunuluyor. Artık marketlerde, hatta birçok küçük esnafta dahi görebileceğiniz poşetlerin üzerinde aşağıdaki ibare bulunuyor.

'Bu poşet ısı ve nem şartları sağlandığı takdirde biyolojik olarak bozunur.'

Bu ifadeye ek olarak bazen farklı standartlar, ASTM standartları, da eklenebiliyor ve ifadeye daha bilimsel bir hava katılıyor. Bu durum bilmeyen okuyucularımız için oxo-biyobozunurluk sağlayan plastik katkı maddelerinin normal Polietilen (PE) gibi petrol bazlı poliolefinlere %1-2 oranında eklenmesi ile sağlandığı iddia ediliyor.

Bu bağlamda piyasada en çok bulunan markaların başında Reverte'yi görüyoruz. Reverte hem Migros hem de Carrefour marketlerinin poşetlerinde sıkça karşımıza çıkıyor. Reverte markası Wells Plastic adlı İngiliz şirketinin geliştirdiği bir ürün. Kendilerini diğer katkı maddelerinden daha üstün bir katkı maddesi olarak tanıtan şirketin aslında diğer ürünlerden bir farkları yok.

Ürünlerinden üretilen son ürünlerin ASTM D6954 standardına göre biyolojik olarak bozunduğunu ifade ediyor. ASTM D6954 standardı 'Standard Guide for Exposing and Testing Plastics that Degrade in the Environment by a Combination of Oxidation and Biodegradation' olarak ifade edilen ve oxobozunur katkı maddeler için özel olarak geliştirilmiş bir standart. Fakat bu standartta herhangi bir kriter bulunmuyor. Yani yüzde olarak şu kadar biyobozunma olduğu zaman kullanıma uygundur ve ya değildir gibi bir ifade bulunmuyor. Bunun dışında Avrupa'daki EN13432 gibi (Amerika'da ASTM D6400) yaygın ve kabul edilen standartların kriterleri ile de bir paralellik göstermiyor. İşin en çarpıcı yanı ise bu standartlar ile yapılan herhangi bir teste dair sonuç raporlarını firma sitesinde görmemiz pek mümkün olmuyor.

EN13432 kriterleri ve Avrupa'daki son durum hakkında yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bütün bunların ötesinde bu katkı maddesinin en büyük dezavantajı, her ne kadar bu malzeme katkısı ile üretilen poşetlerin üzerinde geri dönüşümü teşvik edici yazılar olsa da, bu tip poşetlerin katkısız PE'ler ile geri dönüşüm havuzuna katılması elde edilecek hurda hammaddenin de kalitesini etkilemiş ve geri dönüştürülmüş malzemeyi kirletmiş oluyor.

Türkiye'deki şirketlere tavsiyemiz her ne kadar maliyetler yükselecek olsa da, uzun vadede çevreye ve geri dönüşüm havuzlarına zarar verecek olan, içeriği/formulasyonu tam olarak belli bile olmayan (genelde metal ve ağır metal içerikleri olduğu iddia ediliyor) her türlü katkı malzemesinden uzaklaşıp, gerçek doğal içerikli biyoplastik malzemelerini tercih etmeleri olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder